Paleoystävällistä elämää

maanantai 10. kesäkuuta 2019

Kuinka syödä terveellisesti pienellä budjetilla?

Ruoka ja syöminen ovat useimmalle meistä suurin menoerä heti asumisen jälkeen. Asumisesta voi olla vaikea alkaa säästämään ainakaan kovin nopealla aikataululla. Syömiseen käytettyjä euroja taas on suhteellisen helppo karsia pienellä suunnitelmallisuudella. Usein kuulee sanottavan, että ruoka on Suomessa kallista. Tosiasia lienee, että se ei ole koskaan ollut niin halpaa, kuin se on nyt. Kuitenkin se vie helposti ehkä tarpeettomastikin suuren osan ansioistamme.

Tosiasia nro 1.Terveellinen syöminen on kalliimpaa, kuin roskaruoka. Tästä ei pääse yli. Vaikka kuinka haarukoisi kaikki tarjoukset ja olisi tietoinen kilohinnoista, ovat tuoreet kasvikset, käsittelemättömät proteiininlähteet ja luonnolliset rasvat kalliimpia kuin valmisruoka. Kaupallinen näkökulma voitaneen yksinkertaistaa niin että kaupallisuuteen, eli kannattavuuteen vaikuttavat ennen kaikkea raaka-ainekustannukset ja hyllyikä. Vertailun vuoksi voi tarkastella kaura- ja vehnäjauhon tai marinoimattoman ja marinoidun lihan kilohintoja ja säilyvyyttä. Vilkaisemalla ison kauppaketjun viikon tarjouslehtistä ainakin minä ohitan automaattisesti yleensä 9/10 tarjouksista. Itseasiassa tämän päivän esimerkeistä kaiken. Tulevan viikon tarjouksia näyttävät olevan mm. 

o  Pågen Giflarit 3 € 2 ps, 
o  Kesti kahvi- ja vaniljarinkeli 1,49 € ps, 
o  Atria Texas marinoitu grillipihvit 6,95 € 900 g
o  Valio PROfeel proteiinivanukkaat 1,09 € prk

Tämän viikon esimerkit eivät ole edes erityisen edullisia. Yleensä 1-2 €:n kategoriasta löytyy valmislaatikoita, leipiä, pullia ja kakkuja, jauholeikkelettä, vanukkaita ja mehuja.  

Tosiasia nro 2.Terveellinenkin syöminen voi olla kohtuuhintaista. Suunnittelemalla ruuanvalmistuksen, tekemällä mahdollisimman paljon itse ja pitämällä arkiruokailun suhteellisen yksinkertaisena voi ruokaostoslaskuissa säästää paljonkin. Joku ravintoterapeutti taisi kerran todeta, ettei ruuan tarvitse olla aina hyvää. Itse olen sitä mieltä, että kyllä se mielellään hyvää saa olla, mutta ihan perus kelpokin riittää ilman erityistä ruokaerotiikkaa. Ruokaan saa varmasti kulumaan loputtomastikin rahaa ilman suurempi ponnistuksia. 

Vinkki nro 1.Tunne kilohinnat. Olen käynyt läpi muutaman elämäni aikana sellaisen taloudellisen ahdingon, että olen lopun ikääni kävelevä tietosanakirja ruuan kilohinnoista. Karkea haarukka voisi vaikka olla, että kilohinnat asettuisivat perusraaka-aineissa 1-10 € välimaastoon. Arvokkaimpia kilohinnoiltaan ovat yleensä proteiininlähteet. Listaan alle joitain hyväksi havaittuja perusraaka-aineita. 

Proteiinit

o  Kananmunat. Ykkönen sillä luomunakin alle 5 €
o  Silakka. Rasvaista kalaa ja tarjouksessa usein 4 €:lla
o  Kananpojan jauheliha / broilerin filee. LIDL:ssä usein tarjouksessa noin 5 €
o  Seiti noin 7 €
o  Naudan jauheliha / sikanauta / broilerin koipireisi. Nämä ostan yleensä aina luomuna ja -30 % alennuksella hinnaksi tulee noin 8 €
o  Kaslerliha. Luomuna – 30 % noin 8 €
o  Maksa myös luomuna 10 €
o  Lohi 12 €. Norjalainen. Ei ehkä sitä kaikkein terveystietoisinta, mutta budjettielämänvaiheessa hyödyt ylittävät haitat

Hiilihydraatit ja rasvat

o  Marjat 0-10 € 
o  Hedelmät 1-2 € 
o  Juurekset läpi vuoden yleensä 0,5-2 €
o  Kasviksia kuten parsakaalia läpi vuoden 2-3 €
o  Riisi ja kaurahiutaleet luomunakin 1-2 €
o  Kylmäpuristettu oliivi ja kookosöljy noin 10 €
o  Siemenet noin 5 €
o  Kookosjauho ja hiutaleet noin 5 €

Vinkki nro 2.Tunne kaupat. Kauppojen ostoskoreissa on eroja. Kun tiedät mitä sinun ostoslistasi yleensä sisältää, on helppo tutkia mistä mikäkin kannattaa pääsääntöisesti hankkia. Itse käytän enimmäkseen Prismaa ja LIDL:ä, sekä tilaan Foodinilta öljyt, siemenet, jauheet ja hiutaleet. 

Vinkki nro 3.Seuraa satokausia. Varsin itsestään selvä asia, mutta ansaitsee aina silloin tällöin muistutuksen. Yleensä ihmisillä on tapana syödä toistuvasti samoja ruokia. Tavallaan tämä on hyvä asia, jos tapaa pyrkii muuttamaan sesongin mukaan. Ei ole taloudellisesti (eikä muutenkaan) järkevää syödä koko vuotta joka aterialla tomaatteja, jos ne talvella maksavat 5 € kg ja kesällä 0,50 €. 

Vinkki nro 4. Seuraa tarjouksia. Tee viikoittaisten mainosten lukemisesta ja ruokailun suunnittelusta mukava hetki kahvikupposen äärellä. Isot kauppaketjut toimittavat mainoslehtisensä ilmaisjakeluna yleensä jokaiseen kotiin. Aloita aina siitä mitä kaapissa on ja mitä olemassa olevista ja tarjouksista voi valmistaa. Jos ei mieleen tule mitään, google kertoo. 

Vinkki nro 5.Osta isoja pakkauksia.Kerää porukka ja tilaa isompia määriä kerralla. Monet tukut myyvät keittiökokoja, jolloin kilohinnat ovat aivan eri luokkaa, kuin vähittäiskaupan pikkupussit. Tarvittaessa joltain löytyy aina tukkukortti ja Y-tunnus. Toki kannattaa pitää mielessä, että hankkii isoja määriä sellaista mitä kuluu paljon. Edullinen kilohinta ei lämmitä, jos se tuote ehtii pilaantua. Nim. 5 kg psylliumia kaapissa.

Vinkki nro 6.Käy kaupassa ja syö harvemmin. Kaupassakäyntien suunnittelu ennalta ja määrien vähentäminen on helppo tapa pienentää kauppalaskua. Jos käyntien välillä huomaat, että jotain puuttuu, syö jotain muuta. Siihen ettei aina saa sitä mitä mieli tekee ei kuole, eikä edes vakavasti sairastu. Kaikkea voi syödä mihin tahansa aikaan vuorokaudesta. Jos varsinaista aamupalaa ei kaapista löydy, eilisen ruuan rippeet ajavat saman asian.

Kuluneella viikolla avokadoja on saanut LIDL:stä 2 € 800 g pussi. Kelpo levite / kastike oikeastaan mille tahansa syntyy avokadosta, sitruunamehusta ja suolasta. Kanamunista ja avokadosta saa helpon ja maistuvan levitteen / lisukkeen näin:

o  2 kpl avokadoa
o  4 kpl keitettyä kananmunaa
o  1 tl hyvää suolaa
o  3-4 rkl sitruunamehua

Soseuta kypsät avokadot sauvasekoittimella. Lisää heti sitruunamehu ja suola tummumisen estämiseksi. Raasta kananmunat ja sekoita avokadon joukkoon. Voit surauttaa myös kananmunat nopeasti sauvasekoittimella. Jäljestä ei tule niin tasaista, mutta säästyy lisätiskiltä :)


Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Custom Post Signature

Custom Post  Signature