Paleoystävällistä elämää

maanantai 3. kesäkuuta 2019

AIP eli autoimmune protocol

Autoimmuunisairaus on elimistön häiriötila, missä ihmisen immuunijärjestelmä hyökkää virheellisesti omia kudoksiaan vastaan. Taipumus on ainakin osittain perinnöllinen, mutta myös ympäristötekijöillä kuten liiallisella hygienialla lapsuudessa arvellaan olevan yhteys sairastumisriskiin. Autoimmuunisairauksia tunnetaan yli sata, joista yleisiä ovat mm. kilpirauhasen vajaatoiminta, reuma, ykköstyypin diabetes ja psoriasis. Autoimmuunisairaudet ovat tyypillisempiä naisilla. Valitettavasti yksi autoimmuunisairaus lisää todennäköisyyttä sairastua myös muihin.

AIP protocol on eliminaatio ruokavalio, jonka tavoitteena on väliaikaisesti karsia pois kaikki immuunijärjestelmää mahdollisesti häiritsevät tekijät ja sitä kautta tukea elimistön omia paranemisprosesseja. Suoliston vaurioituneen nukan on todettu korjaantuvan hyvinkin lyhyessä aikaa, kun ruokavaliosta poistetaan täysin sitä vahingoittavat ravintotekijät.

4.6.2019 alkava Antioksidanttiklinikan ja FLT ravintovalmentaja Tanja Hakalan Immuunipuolustus kuntoon verkkovalmennus on kuusi viikkoinen laaja kokonaisuus käsittäen autoimmuunisairauksien syntymekanismit ja hoitomahdollisuudet ravintoterapian keinoin. AIP protocol -ruokavalioon pohjautuva valmennus on ainoa autoimmuunisairauksiin keskittyvä kurssi Suomessa. Tanja toimii Antioksidanttiklinikan ravintoterapeuttina ja on perustanut mm. Facebookissa toimivan Suomen ensimmäisen autoimmuunisairauksien hoitoon keskittyvän ryhmän "AIP eli autoimmuuni protokolla Suomessa"  

Ruokavaliona AIP on hyvin rajoittava, eikä sitä ole pääsääntöisesti tarkoitettu jatkuvaksi. Tyypillisimmillään sitä noudatetaan 4-6 viikkoa, jonka jälkeen osa karsituista ravintotekijöistä palautetaan ruokavalioon asteittain. Ruokavalion rajoittavuuden vuoksi se on hyvä toteuttaa ravintoterapeutin tai lääkärin valvonnassa. 

Tiedon lisäksi Immuniteetti kuntoon valmennuksessa pyritään tarjoamaan työkaluja ja valmiita reseptejä ruokavalion suunnitteluun niin, ettei ruokailu muuttuisi vaihtoehtojen puutteesta johtuen liian kapeaksi. Minulla on ollut ilo olla mukana tekemässä valmennukseen pientä aamiaisvihkosta. 

Aikaisemmista ruokailutottumuksista riippuen, AIP:n mukaiset ruuat voivat alkuun tuntua hiukan erikoisilta. Tämä koskee lähinnä juuri aamu- ja välipaloja. Toisaalta monet perinteiset ruuat soveltuvat hyvin myös AIP-ruokavalioon. Se miten AIP ruokavalio rakennetaan, riippuu hiukan lähteestä ja aina myös yksilön omista tarpeista ja tavoitteista. 


AIP ruokavalio koostuu lähinnä:

o   Kasviksista
o   Eläinproteiineista
o   Marjoista ja hedelmistä
o   Luonnollisista rasvoista

Eliminoitavia ruoka-aineita ovat:

o   Viljat
o   Maitotuotteet
o   Prosessoidut valmisteet ja lisäaineet
o   Lisätty sokeri
o   Kananmunat
o   Palkokasvit kuten linssit ja pavut
o   Koisokasvit kuten peruna, tomaatti, munakoiso ja paprika
o   Siemenet ja pähkinät
o   Suurin osa kasviöljyistä
o   kofeiini
o   kaakao
o   Siemenpohjaiset mausteet


Esimerkiksi huippu kuitupitoinen kookospuuro syntyy seuraavasti:

o   ¾ dl kookoshiutaleita 
o   1 ½ dl vettä 
o   1 ½ dl kookosmaitoa 
o   2 rkl kookosjauhoa 
o   1 ½ rkl psylliumhiutaleita 
o   ¼ tl hyvää suolaa 
  
Paahda kookoshiutaleita kattilassa niin, että ne saavat väriä. Varo polttamasta. Lisää vesi, kookosmaito ja suola. Anna kiehua hiljalleen kannen alla 10 minuuttia. Vatkaa joukkoon kookosjauho ja psyllium. Tarjoa kylmänä. 
Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Custom Post Signature

Custom Post  Signature