Paleoystävällistä elämää

sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

Mallorcan akne ja Rosacea


Kesä helpottaa monen ihosairauden oireita, mutta jossain tapauksissa lisääntynyt ultraviolettisäteily voi saada aikaan pienimuotoisen ihokriisin. Akne aestevalis, eli Mallorcan akne on eräs aurinkoallergian muoto. Akne aestevalis ei nimestään huolimatta ole varsinaisesti akne. Aknesta se eroaa siinä, ettei ihoon muodostu ollenkaan komedoja, eli talirauhasen tukkivia sarveistulppia. Akne aestevaliksessa iholle nousee nopeasti pieniä punaisia näppylöitä ja märkäpäitä. Tyypillisesti oireet ilmestyvät keväällä ensimmäisten auringonsäteiden osuessa suojaamattomalle iholle. Allergisen reaktion laukaisemiseen riittää usein hyvin pieni altistus. 

Akne aestevalis on siinä mielessä hankala hoidettava kokemattomalle, että yleensä sen saa kunnolla roihahtamaan lisäämällä iholle tavallista aurinkosuojaa. 
Tänä päivänä markkinoille on tullut jo muitakin hyviä tuotteita, mutta pitkään ainoat minun tuntemani ovat olleet Avene high protection mineral cream ja Eucerin sun sensitivy cream . 

Fysiologiset aurinkosuojat eivät sisällä ihoa ärsyttäviä kemikaaleja ja ne ovat ainoita mitä iholle voi lisätä siinä vaiheessa kun iho on päässyt tulehtumaan. Akne aestevalis on yleensä ihan ihon pinnalla, joten se paranee nopeasti, jos siihen osaa reagoida oikein. Fysiologisten aurinkosuojien miinuspuoli on, että ne näyttävät kamalalta iholla. Itse olen käyttänyt edellä mainittua Avenen voidetta niin, että sekoitan siihen puolet Ekopharman BTB13 mineraalimeikkivoidetta. Päälle voi taputella 100 % mineraalipuuteria ja päivän mittaan painella ylimääräiset kiillot kasvopaperiin.
Ennakointiin

o   Pesu neutraalilla pesuaineella
o   Kuivaus taputtelemalla iho talous / wc-paperilla
o   Hyvät hoitovoiteet
o   Hyvä edellä mainittu aurinkosuoja. Aina.

Ongelman hoitoon edellisten lisäksi:

o   Tarvittaessa lääkäriltä Dalacin tai vastaava antibioottiliuos iholle. Jos ei auta, järeämpi.
o   Puhdas tyynyliina
o   Aurinkosuojan päälle ainoastaan mineraalimeikki

Hiukan samantyyppistä harmia aiheuttaa Rosacea eli ruusufinni. Rosacea tuntuu vaivaavan nykypäivänä lähes joka toista 30-50 vuotiasta naista. Rosacea kuten myös akne aestevalis on ennen kaikkea vaaleaihoisten allergiaherkkien naisten ongelma. Rosacea ärsyyntyy auringon lisäksi vahvoista mausteista, alkoholista, viimasta ja stressistä. Erään Suomen johtavan ihotautilääkärin mukaan yksi teoria rosaceasta on, että siinä ihminen allergisoituu omille talipunkeilleen. Joku edellä mainituista ärsykkeistä saa ihon talituotannon lisääntymään ja sitä kautta talipunkkien määrän kasvamaan. Yksi mahdollinen kokeiltava hoito voi olla Nix punkkivoiteen levittäminen kasvoille yön ajaksi 2-3 kertaa viikon välein. Kuulostaa pahalta mutta toimii.  Jos alkaa näyttää siltä, että tarvitaan lääkäriä, kannattaa marssia suoraa ihotautilääkärille. Ihosairaudet ovat niin hankalia tapauksia, että jonkin arvion mukaan ihotautilääkäritkin pystyvät tunnistamaan 10 % ihosairauksista. Loput jäävät arvailujen varaan. Suosittelen kääntymään esim. Hannu-Pekka Happosen puoleen. Vastaanotolla ei turhia tunnetiloja jaaritella, mutta jos joku tietää mikä ihoasi vaivaa ja miten se hoidetaan, hän tietää.  Be First to Post Comment !
Lähetä kommentti

Custom Post Signature

Custom Post  Signature